Vill du se hela intervjun? Bli prenumerant för (60 kr/mån) och få tillgång till exklusivt material samtidigt som du stödjer min journalistik. Du kan även swisha ett bidrag till 123-697 89 69 – stort tack för ditt stöd!
Inför det tyska valet besökte jag Matthias Moosdorf, utrikespolitisk talesperson för Alternativ för Tyskland (AfD), i tyska Bundestag för att diskutera en av de mest omdebatterade frågorna inom den europeiska högern: Vad är AfD:s egentliga syn på Ryssland, NATO och Europas säkerhet?
AfD anklagas ofta för att vara ryssvänliga, men är det en rättvis bild? Vänsterliberala medier använder ofta anklagelser om “rysstroll” för att misstänkliggöra konservativa, men finns det faktiska kopplingar? Jag ville låta AfD själva framföra sin syn.
Ryssland, Ukraina och NATO
Moosdorf menar att Europa gjort ett strategiskt misstag genom att driva på Ukrainas NATO-medlemskap och att konflikten kunde ha undvikits genom diplomati. Han anser att Rysslands säkerhetsintressen måste tas på allvar och att sanktionerna mot Moskva är kontraproduktiva. Samtidigt avfärdar han påståenden om att Ryssland hotar att “ta över Europa” som ren propaganda.
När det gäller NATO menar AfD att alliansen alltmer blivit ett verktyg för amerikanska intressen. Moosdorf anser att Europa borde ha en självständig försvarspolitik istället för att blint följa USA:s linje. Han kritiserar även amerikansk utrikespolitik, som han menar har destabiliserat Mellanöstern och bidragit till migrationskrisen.
Migration och geopolitik
Påståendet att Ryssland använder migration som ett vapen mot Europa avfärdar han som en förenklad bild. Moosdorf hävdar att USA och EU bär störst ansvar för massmigrationen genom sina katastrofala interventioner i Mellanöstern. Han pekar även på amerikanska organisationers finansiering av migrationen, vilket han menar syftar till att försvaga Europa.
AfD:s vision för Europas framtid
Moosdorf anser att Europa måste vara en självständig geopolitisk makt och inte vara beroende av USA eller Ryssland. Han förespråkar att Tyskland återinför värnplikt, stärker sin försvarsindustri och på sikt överväger en egen kärnvapenkapacitet för att minska beroendet av USA:s säkerhetsgarantier.
SD:s kritik och konservativ splittring
Charlie Weimers (SD) har tydligt markerat mot partier som flirtar med Kreml och kallat Putin för en imperialistisk gangster. Han har sagt att SD inte kan samarbeta med AfD på grund av deras syn på Ryssland, vilket visar den tydliga klyftan inom den europeiska högern.
AfD menar dock att Europa behöver Ryssland för en stabil framtid och att konflikten i Ukraina är en konsekvens av västs aggression. Vidare understryker han att de skandinaviska ländernas ovilja att verka för ett fredsavtal kommer att stå dem dyrt när de tvingas betala för landets återuppbyggnad.