Varför delar vi ut medborgarskap till utlänningar?
Sverige har delat ut medborgarskap alltför lättvindigt. Om vi ska bevara vår nationella identitet och säkra en hållbar framtid är det av yttersta vikt att vi skärper regelverket...
Strikta medborgarskapslagar – ett normaltillstånd
I dagens globaliserade värld har frågan om medborgarskap blivit alltmer invecklad på grund av de stora migrantströmmarna. I Sverige har det blivit allt för lätt att erhålla medborgarskap, något som borde vara ett privilegium och inte en rättighet. Vi måste ställa oss frågan: Vad är syftet med att ge icke-svenskar medborgarskap? Bör inte medborgarskap reserveras för de som är beredda att fullt ut integreras och bidra till vårt samhälle på lång sikt?
Flera länder runt om i världen har strikta regler för att bevilja medborgarskap, särskilt när det gäller icke-infödingar eller de som inte är gifta med en medborgare. Här är en lista över några av dessa länder:
🇯🇵 Japan: Japan har strikta medborgarskapslagar och det är mycket svårt för utlänningar att bli medborgare om de inte är gifta med en japansk medborgare.
🇸🇦 Saudiarabien: Här är medborgarskap nästan omöjligt att erhålla för utlänningar, även om de är födda i landet.
🇰🇼 Kuwait: Kuwait beviljar mycket sällan medborgarskap till utlänningar och har strikta regler kring detta.
🇶🇦 Qatar: Qatar har också mycket restriktiva regler kring medborgarskap för utlänningar.
🇦🇪 Förenade Arabemiraten (UAE): I UAE är det extremt svårt för utlänningar att få medborgarskap, även om de har bott i landet länge.
🇱🇮 Liechtenstein: Liechtenstein har strikta krav för att bli medborgare och tillåter endast ett fåtal undantag.
🇲🇨 Monaco: Monaco beviljar sällan medborgarskap till utlänningar, även om de har bott där länge.
🇧🇹 Bhutan: Bhutan har mycket strikta regler för medborgarskap och tillåter sällan utlänningar att bli medborgare.
Saudiarabien: Kungafamiljens tillstånd krävs
Att bli medborgare i Saudiarabien är nästan en omöjlig uppgift. Landet beviljar medborgarskap till utländska individer i extremt sällsynta fall, och då endast efter en lång och rigorös process. För att ens kvalificera sig måste man ha bott i landet i minst tio år och ha en yrkeskompetens som är ytterst eftertraktad av staten. Dessutom måste den sökande ha en oklanderlig personlighet och ett rent brottsregister. Även om dessa kriterier uppfylls, är det slutgiltiga beslutet en fråga för den saudiska kungafamiljen, som ytterst sällan ger sitt godkännande.
Monaco: En exklusiv klubb
Monaco är ett annat exempel på ett land med extremt strikta medborgarskapslagar. Här är medborgarskap en exklusivitet som ges endast till ett fåtal utvalda individer. För att bli medborgare måste man ha bott i landet i minst tio år, ha betydande ekonomiska resurser och göra stora bidrag till landets välfärd. Medborgarskap beviljas ofta som ett hedersintyg till personer som har gjort exceptionella samhällsinsatser . Processen är komplicerad och krävande, vilket gör att endast en bråkdel av de som ansöker faktiskt blir medborgare.
Sverige: Världens soptipp?
I kontrast till dessa länder har Sverige blivit världens soptipp när det gäller medborgarskap. I Sverige delas medborgarskap ut i cornflakespaket, där myndighetsaktivister på Migrationsverket har gett asyl till skäggbarn från Afghanistan utan några som helst giltiga asylskäl. Detta urholkar värdet av det svenska medborgarskapet och skapar en känsla av orättvisa bland de som har kämpat för att bli en del av vårt samhälle och som faktiskt bidrar till vår gemensamma välfärd.
Det är hög tid att säga upp medborgarskap för alla de som har beviljats uppehållstillstånd utan grund. Ta till exempel alla fullvuxna afghanska män som påstod att de var “ensamkommande flyktingbarn” och som senare avslöjades vara långt över 18 år. Gymnasielagen, som infördes 2018, har ytterligare förvärrat situationen eftersom den gav dessa bedragare ytterligare en chans att få stanna i vårt land trots att de hade fått avslag.
▹ Läs mer om gymnasielagen här
Omprövning av nyligen beviljade medborgarskap
Helt enkelt bör de senaste decenniernas beviljade medborgarskap omprövas. Vi måste granska om dessa individer har bidragit eller inte, om de har varit kriminella eller engagerat sig inom våldsbejakande extremism. Exempelvis bör de som deltog i korankravallerna eller öppet sympatiserade med dessa naturligtvis lämna landet.
För att genomföra detta effektivt borde ett Återvandringsverk grundas. En statlig myndighet som noggrant granskar uppehållstillstånd och medborgarskap som har beviljats. De som har begått brott eller på annat sätt visat dålig vandel ska kunna tvingas lämna landet. Detta skulle säkerställa att endast de som verkligen bidrar positivt till samhället får stanna kvar.
Vi måste också göra det svårare för de som vill islamisera och motverka svenska värderingar att verka inom Sveriges gränser. Därför är det av yttersta vikt att riva extremistiska moskéer, strypa bidrag till extremistiska trossamfund och naturligtvis förbjuda heltäckande slöja (islamistisk maskering) på allmän plats.
Temporära uppehållstillstånd: En bättre lösning
Temporära uppehållstillstånd är en mer hållbar och rättvis lösning jämfört med att frikostigt dela ut medborgarskap. Genom att bevilja uppehållstillstånd istället för medborgarskap kan vi säkerställa att endast de som verkligen bidrar till samhället får stanna. Detta gör det också lättare att utvisa personer som inte ska vistas i vårt land. På så vis tillåter vi invandrare att arbeta och leva i Sverige, men behåller medborgarskapet som ett privilegium för de som faktiskt har byggt upp vårt land.
Vi skulle kunna införa ett system med gästarbetare liknande det i Dubai, där tjänstesektorn bemannas av tillfälliga arbetare som snabbt kan täcka upp för en eventuell efterfrågan av till exempel hotellpersonal under högsäsong. Detta skulle möjliggöra en flexibel arbetskraft som kan bidra till ekonomin utan att belasta vårt välfärdssystem då arbetsgivare givetvis står för deras sjukförsäkring.
Men vi måste också erkänna att Sverige redan har många bidragstagare som skulle kunna arbeta men som istället latar sig. Genom att aktivera dessa individer och kräva att de bidrar till samhället, kan vi minska beroendet av både bidrag och gästarbetare. Detta skulle stärka vår ekonomi och främja en kultur av ansvarstagande och arbete.
En ödesfråga för Sverige och Europa
Genom att anpassa våra medborgarskapslagar till de som gäller i andra delar av världen kan vi effektivt stoppa migrantströmmarna till Sverige och Europa. När migranter inser att de inte har någon chans att få stanna, kommer de att avstå från att försöka ta sig hit. Detta skulle också sätta stopp för det pågående folkutbytet och islamiseringen av vårt land.
Om vi återtar kontrollen över vår invandrings- och medborgarskapspolitik kan vi frigöra betydande resurser för att förbättra livet för alla hårt arbetande svenskar. Vi skulle kunna införa sex timmars arbetsdag, erbjuda fri tandvård och göra stora investeringar i infrastruktur och välfärd samtidigt som vi sänker inkomstskatten. Istället för att kasta våra hårt intjänade pengar i sjön kan vi satsa på att bygga ett starkare och mer hållbart Sverige för framtida generationer.
Det är hög tid att vi tar ansvar för vårt lands framtid och ser till att medborgarskap återigen blir ett privilegium för dem som verkligen förtjänar det!
Christian Peterson
Bara en snabb kommentar. Jag retar mig väldigt mycket på att man säger saker i stil med "trots att man är född i landet..."
Det är en minoritet av länder i världen som har Jus Soli (rätt via jord) som bas för sina medborgarskap. Ett av dem är USA vars media når alla och kan vara skälet till att folk hakar upp sig på det här med att födas någonstans.
Alla andra länder har Jus Sanguinis som bas, 'rätt via blod', så om jag föder mitt barn i Frankrike och bor där livet ut med dem så är barnet fortfarande endast en svensk medborgare, såvitt de inte ansöker om ett franskt medborgarskap efter att de har fyllt arton.