0:00
/
0:00
Preview

Mediedrev jämförde Ukrainafrivillig med IS – Carolus Löfroos talar ut

Expressen och statstelevisionen jämförde honom med IS-terrorister. Nu berättar Ukrainafrivillige Carolus Löfroos sin version – 10 år efter mediedrevet...

Se till att bli betalande prenumerant (60 kr/mån) för att ta del av hela dokumentären och för att stödja mitt arbete. Du får gärna även bli månadsgivare eller swisha ett bidrag till 123-697 89 69.

Är du företagare eller en särskilt kapitalstark person? Överväg då att stödja min journalistik genom något av de strategiska upplägg som finns – ditt bidrag kan göra verklig skillnad i kampen mot socialism.


I dag hyllas de som strider för Ukrainas självständighet. Men när hemvärnssoldaten Carolus Löfroos reste till fronten redan 2014, var det inte lika opportunt.

I svensk statsmedia jämfördes han med jihadister och Expressens Diamant Salihu anklagade honom för krigsbrott – helt i linje med den ryska propagandan. En dimridå som passade perfekt för att dölja den kraftiga överrepresentationen av muslimska terrorister.

Nu berättar Carolus Löfroos sin historia i en exklusiv intervju. Om sin tid i Azovbataljonen, om mediedrevet – och varför han, trots allt, inte ångrar sitt val.

Tar saken i egna händer

“Någon måste göra något” – Jag hade tröttnat på att höra folk säga att Ukraina måste få hjälp, men ingen gjorde något. Så jag åkte, berättar Carolus som då hade fyllt 25 år.

Han deltog i striderna 2014–2015 och återvände senare även 2017. Utbildad i Finland som kustjägargruppschef visste han vad som väntade. Det var inte äventyrslust som drev honom, även om viljan att testa sig själv spelade in. Framför allt var det västvärldens tomma ord som fick honom att agera.

Svenska staten valde feminism – inte försvar

– Medan striderna var som hårdast skickade Sverige två miljoner kronor till Ukraina för att främja feminism. Det säger något om prioriteringarna, konstaterar han torrt.

Samtidigt som Ryssland besköt civila i Mariupol med raketer, valde Sverige alltså att starta genusprojekt. Löfroos säger det med ett leende, men kritiken är allvarlig: väst ville inte erkänna vad Ryssland faktiskt var – ett imperialistiskt hot, inte en sårad aktör.

Uthängd – och uträknad

Trots att han riskerade livet för att försvara ett europeiskt grannland fick Carolus Löfroos betala ett högt pris hemma i Sverige. När han intervjuades av SVT:s Elin Jönsson efter en rysk raketattack i Mariupol 2015, klipptes hela inslaget om till att fokusera på honom som person.

– De ville inte prata om bombningen. De ville ha en nazist, en extremist. När de inte hittade något kopplade de in Hans Brun i studion som jämförde mig med IS. Det ligger fortfarande kvar på mig än i dag.

Uthängningen fick konkreta konsekvenser. Han uteslöts ur Hemvärnet, avskärmade vänner och nekades till och med plats på en folkhögskola när han försökte läsa upp sina gymnasiebetyg.

– Jag hade redan blivit antagen, men plötsligt “fanns det inga platser kvar”. Jag förstod direkt vad det handlade om.

Utfrågad av Säkerhetspolisen

Efter att ha återvänt till Sverige kallades han till ett möte med Säkerhetspolisen. Där fick han svara på frågor som var formulerade för islamistiska återvändare: om religiös motivering, terrorsympatier och hot mot Sverige.

– Jag fick samma formulär som de använde för IS-krigare. Det var så absurt att det blev komiskt.

Att han stridit för ett land som idag har fullt politiskt stöd av både EU och USA spelade ingen roll. Stämpeln som extremist var redan satt – av svensk media.

Därför valde han Azov

Carolus anslöt sig till Azovbataljonen, något som i efterhand har ifrågasatts på grund av bataljonens rykte och nationalsocialistiska symbolik. Men han är tydlig med att det främst var ett praktiskt beslut.

– Jag försökte få kontakt med andra förband, men det tog tid. Azov var professionellt organiserat och kunde sätta mig i tjänst direkt. Jag ville inte vara en turist – jag ville bidra.

Han betonar att han aldrig sett några av de extrema idéer som media tillskriver bataljonen, och att Azov var ett av de mest professionella förbanden i Ukraina.

– Jag ville inte strida med amatörer eller fyllon. Jag ville vara med dugliga soldater – och det fick jag.

“Idag hade det aldrig hänt”

– Den typen av mediadrev som jag utsattes för 2015 hade aldrig kunnat ske i dag. Nu höjs Ukrainafrivilliga till skyarna, och att påpeka Azovs ideologiska ursprung kan numera leda till att man stämplas som putinist. Något som vänsterpropagandisten Kajsa Ekis Ekman fick uppleva.

Carolus menar att det svenska etablissemanget förändrade tonen först när Rysslands verkliga ambitioner blev uppenbara 2022 – men att man tidigare blundade medvetet, för att inte stärka Sverigedemokraterna inför valet 2014.

– Det blev viktigare att visa att även svenskar kunde vara “extremister” än att erkänna det faktiska hotet från öst.

Vad han gör idag

Carolus bor nu på sin familjegård utanför Sundsvall med sin fru. De föder upp kaniner för köttproduktion och planerar att återstarta ett småskaligt jordbruk som familjen tidigare hade hållt igång sedan 1600-talet.

Men kriget finns kvar.

– Hade jag inte haft familj, hus och ansvar här så hade jag gärna varit tillbaka. Jag saknar det.

Listen to this episode with a 7-day free trial

Subscribe to Christian Peterson to listen to this post and get 7 days of free access to the full post archives.