Bakgrund och domen
Den 6 maj 2024 bekräftade domstolen i Verden domen mot Marie-Thérèse Kaiser, ordförande för AfD Rotenburg, och dömde henne till 6000 euro i böter för hets mot folkgrupp.
Marie-Thérèse Kaiser, som vid tillfället var kandidat för AfD i valet till den tyska förbundsdagen, hade kritiserat Hamburgs borgmästare Peter Tschentschers beslut att ta emot afghanska flyktingar utan byråkratiska hinder. I sitt inlägg på X ifrågasatte hon huruvida detta beslut skulle bidra till en “välkomnande kultur för gruppvåldtäkter”, baserat på att afghanska män är överrepresenterade i statistiken över sexualbrott i Tyskland och en hel del andra brott.
▹ Läs mer om rättsprocessen här
Kaisers fråga blev föremål för en rättsprocess där hon anklagades för att ha hetsat mot folkgrupp genom att sprida hat och missaktning mot en specifik etnisk grupp. Landgericht Verden fastställde i sin dom att Kaisers uttalanden inte skyddades av yttrandefriheten eftersom de ansågs kränka människovärdet hos afghanska flyktingar och uppmana till hat. Detta trots att hon hänvisade till statistik från tyska myndigheter.
Läs hela domen nedan:
Intervju med Marie-Thérèse Kaiser
I en exklusiv intervju med Marie-Thérèse Kaiser förklarade hon bakgrunden till sitt inlägg och reaktionerna som följde:
“Under Afghanistan-krisen kritiserade jag Hamburgs borgmästare efter att han meddelat att han ville välkomna afghaner på ett obyråkratiskt sätt, utan att genomföra några bakgrundskontroller eller säkerhetsåtgärder. Jag ställde en fråga baserad på officiell statistik om vi skapar en välkomnande kultur för gruppvåldtäkter, eftersom afghaner är överrepresenterade när det gäller sexuella övergrepp.”
Kaiser uppgav att hennes fråga mottogs positivt av många tyskar som kände att deras oro äntligen blev tagen på allvar. Hon betonade även att hennes inlägg var baserad på fakta och att hennes syfte var att väcka en nödvändig debatt om riskerna med oreglerad invandring. Hennes mål var inte att peka ut enskilda individer som ett problem.
Du kan även se hela intervjun på YouTube, X och Rumble.
Reaktioner och stöd
Kaisers fall har väckt internationell uppmärksamhet och stöd. Enligt AfD:s pressmeddelande har hennes åtal betraktats som ett försök att tysta invandringskritiker genom rättsliga medel, en strategi ofta kallad “lawfare”.
“Under tiden hanteras migrantiska våldtäktsmän, svårt kriminella klaner och andra lömska förbrytare med silkesvantar, medan enkel nämnande av fakta kriminaliseras. Kuscheljustiz par excellence,” kommenterade Enrico Komning, en av AfD:s parlamentsledamöter, som uttryckte full solidaritet med Kaiser.
Den kända entreprenören Elon Musk har också uttryckt sitt stöd för Marie-Thérèse Kaiser. Musk ifrågasatte rättvisan i domen och undrade om Kaiser straffades för att ha återgivit officiell regeringsstatistik om brottslighet bland afghanska migranter.
Ett hot mot yttrandefriheten?
Kaisers fall belyser en oroande trend i Tyskland där yttrandefriheten anses vara under attack när det gäller kontroversiella ämnen. Kaiser själv planerar att överklaga domen och är beredd att föra sin kamp till författningsdomstolen om det behövs. Hon menar att rättssystemet misslyckas med att erkänna de faktiska problem som oreglerad invandring medför och istället väljer att tysta kritiker.
“Det är viktigt att vi diskuterar fakta och tydligt identifierar förövargrupper. Vi måste kunna tala öppet om riskerna utan att det ska vara ett tabu,” säger Kaiser. “Om fler vågar uttrycka sina åsikter kan vi skapa en motrörelse som gör det svårare att tillämpa dessa lagar om hets mot folkgrupp så strikt som de gör nu i Tyskland.”
Christian Peterson
Share this post